Άνοιγμα του αντιφασιστικού-αντιεξουσιαστικού στεκιού “Κάμενικ”

Ανακοίνωση ανοίγματος αντιφασιστικού στεκιού ”Κάμενικ”

Ζώντας σε σουρεαλιστικούς καιρούς  όπου απ’τη μια δήθεν έχεις τη 1η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδος και απ’την άλλη η Χρυσή Αυγή αποτελεί σταθερά τη 3η εκλογική δύναμη της χώρας καταλαβαίνεις ότι κάτι πήγε πολύ στραβά. Ένας παράγοντας που έπαιξε ρόλο σε αυτό είναι και η οικονομική κρίση, η οποία μέσα απ’τα μέτρα λιτότητας που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η τωρινή, έχουν σαν αποτέλεσμα την εξαθλίωση των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και ειδικότερα της εργατικής τάξης, προωθώντας ταυτόχρονα και τον εκφασισμό τους για να λειτουργήσουν σαν υποχείρια του. Δεν ξεχνάμε όμως ότι και ο ελληνικός καπιταλισμός πάντα χρειαζόταν και πριν τη κρίση την άκρα δεξιά και τα λοιπά φασιστικά στοιχεία γιατί φασισμός και ”ανάπτυξη” πάντα πήγαιναν μαζί. Για μας όσοι ανήκουν στα υψηλότερα στρώματα της ταξικής διαστρωμάτωσης ήταν και θα είναι η προσωποποίηση του φασισμού στη πολιτική και κοινωνική σκηνή της χώρας. Στη προσπάθεια τους να φέρουν το ”έργο” τους εις πέρας και να επιβιώσουν, στοχοποιούν τους/τις μετανάστες/στριες που ήρθαν κυνηγημένοι από εμπόλεμες περιοχές ή που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, τους/τις εργάτες/τριες που παλεύουν ενάντια στην υποτίμηση των ζωών τους, τους καταληψίες μαθητές/φοιτητές, όλους όσους αγωνίζονται με ριζοσπαστικά μέσα για την ανατροπή του σάπιου συστήματος όπως επίσης και τους κρατούμενους που εξεγείρονται ενάντια στους ”γδάρτες των ονείρων τους”.

Γιατί ανοίξαμε…

Στην παρούσα συνθήκη κρίναμε απαραίτητο να ανοίξει ένα αντιφασιστικό στέκι, αποκεντρωμένο στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Λαγκαδά, Εγνατία, Διοικητηρίου και  Αγίου Δημητρίου. Μια περιοχή με μικρή παρουσία μας μέχρι πρότινος. Αντιμετωπίζοντας το στέκι σαν εργαλείο και όχι σαν αυτοσκοπό, επιθυμία και στόχος μας είναι να καταφέρουμε πέρα απ’τον αντιφασισμό να μεταδώσουμε και τα υπόλοιπα πολιτικά μας προτάγματα. Δηλαδή την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, τον αντισεξισμό, την αντιιεραρχία, προτάγματα άγνωστα για μια γειτονιά που απουσιάζαμε καιρό. Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας σαν πρωτοπορίες και για τον λόγο αυτό επιθυμούμε ταυτόχρονα να συνδεθούμε με τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις του ριζοσπαστικού κινήματος(στέκια, καταλήψεις, συλλογικότητες), προκειμένου να ενδυναμώσουμε με τη σειρά μας το ανταγωνιστικό κίνημα. Είμαστε ατομικότητες του ευρύτερου ριζοσπαστικού κινήματος με κοινό στόχο την οργάνωση ενός αντιφασιστικού μαχητικού πυρήνα στη Θεσσαλονίκη.

Για όλους τους λόγους που αναφέραμε αλλά και θεωρώντας τον αντιφασισμό αναπόσπαστο κομμάτι του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού/ελευθεριακού αγώνα επιλέξαμε στη τωρινή χρονική συγκυρία τη δημιουργία του αντιφασιστικού στεκιού ”Κάμενικ”. Το ύψωμα Κάμενικ αποτέλεσε το τελευταίο ”κάστρο” του Γράμμου που έπεσε στον εμφύλιο το βράδυ της 29ης προς 30ης Αυγούστου 1949 και σηματοδότησε το τέλος του. Εμείς απο πλευράς μας επιλέξαμε την ονομασία αυτή όχι γιατί είμαστε ζαχαριαδικοί και οπαδοί του ΔΣΕ αλλά για να δηλώσουμε ότι ο ταξικός πόλεμος συνεχίζεται μέχρι την οριστική κοινωνική απελευθέρωση. Κράτος, φασίστες και αφεντικά θα μας βρίσκουν απεναντί τους. Δύο λόγοι μας οδήγησαν κυρίως στην επιλογή της τοποθεσίας του στεκιού: Ο ένας είναι η μικρή απόσταση που μας χωρίζει απ’τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Σκοπεύουμε η παρουσία μας εκεί να μην τους δώσει την δυνατότητα ούτε εφημερίδα στο φανάρι να ξαναμοιράσουν. Ο άλλος είναι η κατάσταση της συγκεκριμένης γειτονιάς. Επιδιώκουμε το στέκι να γίνει ένα σημείο συνάντησης και ζύμωσης με κατοίκους της περιοχής για τη δημιουργία άλλης μιας εστίας αντίστασης στην καταπίεση που όλοι βιώνουμε. Και πόσο μάλλον σε μια γειτονιά με πολλούς μετανάστες/στριες που έχουν βιώσει στο πετσί τους τι θα πει εκμετάλλευση απ’το κράτος, τα αφεντικά και τους ελληναράδες ”αγανακτισμένους” κατοίκους. Αυτά στην περιοχή θα αποτελέσουν παρελθόν και ευελπιστούμε να βαδίσουμε με τη γειτονιά τα μονοπάτια αυτά. Τα κείμενα μας θα μεταφράζονται σε διάφορες γλώσσες για να μπορούν να τα διαβάσουν και οι ίδιοι οι μετανάστες/στριες, ενώ οι δράσεις μας(αφισοκολλήσεις, μικροφωνικές, μοιράσματα κλπ) αρχικά θα επικεντρωθούν στη συγκεκριμένη περιοχή με το ανάλογο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα όμως θα παρεμβαίνουμε και σε ζητήματα γενικότερα της πολιτικής επικαιρότητας και σε πιο κεντρικό επίπεδο όποτε κριθεί απαραίτητο.

…και σας περιμένουμε

Όσον αφορά το στέκι, θα είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη 20:00-22:00 και κάθε Παρασκευή 19:00-22:00. Το ωράριο αυτό θα τηρείται αυστηρά. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα ανοίγουμε και άλλες μέρες που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Στο χώρο θα λειτουργεί μπάρ, βιβλιοθήκη με έντυπο υλικό και θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, προβολές και συλλογικές κουζίνες.

ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ,

ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΜΟΣ ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Αντιφασιστικό/Αντιεξουσιαστικό Στέκι ”Κάμενικ”

Μαβίλη 14 (Περιοχή Διοικητηρίου)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *